A pálinka hagyományos magyar gyümölcspárlat, melyet kizárólag erjesztett gyümölcscefre, gyümölcsmust vagy gyümölcsvelő lepárlásával készítenek. Általában szintén a pálinkák közé sorolják a – törvényi szempontból különálló – törkölypálinkát, amely erjesztett szőlőtörköly párlata. A pálinka, a törkölypálinka és bizonyos helyi változataik európai uniós eredetvédettséget élveznek

A pálinka leggyakoribb alapanyaga a szilva, a körte, az alma, a kajszibarack, a cseresznye, a szőlőtörköly és az eper, de bármilyen Magyarországon termett gyümölcsből készülhet.  A 20. századot megelőzően a gyümölcspálinka döntően szilvából készült.

 A pálinka alkoholfoka, alkoholszázaléka

A jelenleg hatályban lévő rendelet szerint egy pálinka alkoholfoka legalább 37,5°, legfeljebb 86° (azaz V/V%) lehet. Forgalomban lévő pálinkáknál a jellemző alkoholtartalom 40-50°. (Forgalomba csak 37,5° és 55° közötti pálinkák kerülhetnek.)

A jó pálinka méltán gyarapítja a hungarikumok sorát: fogyasztását 16-18 Cº-on ajánljuk aperitifként vagy digestifként – vagy csak úgy, a magunk örömére.